ACTa DE sisena SESSIó
Dia: 03-07-2020
Hora: De 17:00 a 18:15
Assisteixen: Marta Curto, Josep Sabaté, Ramón Gras, Àngel Mesado, Pere Estupinyà, Joan Estellé, Miriam Torres, Marta Iglesias.
Excusen Assistència: Matilde Villaroya, Miquel Fàbregas.
Marta Curto obre i dinamitza la sessió seguint l’ordre proposat a l’email.
Debilitats : Falta de cultura empresarial, que fomenti i valori el capital humà com a valor clau. – Pocs llocs de treballs intensius en coneixement – Baix nivell innovador – Fuga de talent. + Connexions deficients : xarxa ferroviària – fibra òptica
Amenaces: Despoblament – Centralització Bcn
Fortaleses: Poca massificació – nivell natural + Disponibilitat sòl
Oportunitats: Construcció sostenible. Eficiència energètica en el sector de la construcció. Innovació Rural.
Comenta que el tema de les renovables és un tema que pots ser pot fer que si ho anomenem al manifest no generi massa simpatía
Joan Estellé.
Debilitats: Falta de perfils qualificats – Poc esperit emprenedor i dinamisme empresarial -Pols innovació reals, no vivers.
Amenaces: Processos de despoblació rural + dificultat per captar inversors.
Fortaleses: TE massa crítica més petita i permet recollir resultats a curt termini i la qualitat de vida
Oportunitats: Teletreball i retorn de persones al territori + tendències slow life.
Àngel Mesado
Debilitats: Comunicacions + Falta de perfils qualificats- falta de cultura emprenedora.
Despoblament – Dificultat de captar projectes
Fortaleses: Entorn i qualitat de vida + Proximitat als pols de poder polític i econòmic. Bcn, València.
Oportunitats: Teletreball i retorn de talent – Turisme de qualitat i innovació rural
Ramón Gras:
Debilitats: Baixa densitat dificulta l’atracció d’inversions- Proximitat Barcelona- València- Tarragona- Reus que atrauen les inversions
Fortaleses: Qualitat de vida i paisatgística i pot ser un actiu per retenir i atraure talent. Requereix – Sectors estratègics: Renovables – Corredor d’energies renovable- gastronomia.
Amenaces: Pèrdua talent, les persones no estan prou ben connectades.
Oportunitat:: Connectar a les persones, impacte positiu de les accions es pot veure més ràpidament i pot ajudar a fer efecte arrossegament. A curt termini es poden obtenir resultats tangibles.- Reforçar la innovació agroalimentària.
Pere Estupinyà: Com correlacionar fortaleses i debilitats? Com pensar que una fortalesa pot ajudar a contribuir una necessitat. Com lliguem que una fortalesa com la qualitat de vida, pot encaixar amb la despoblació.
Com es pot vincular la part de qualitat territorial amb la potenciació d’un sector concret?
Cultura i sensació d’orgull de ser de les TE es una fortalesa per a projectes que vulguin fer que la gent se sumi i vulgui contribuir. Sensació d’identitat pot ser útil per a impulsar coses que puguin ser una mica més col·laboratives.
Com creem un vincle entre fortaleses i maneres de lluitar a les debilitats.
Ramón Gras comparteix aquest vídeo Geoffrey West: avantatges i inconvenients de ciutats i pobles https://www.youtube.com/watch?v=XyCY6mjWOPc
Ha demostrat amb números que cada cop que es dobla la població, s’incrementa amb un dotze per cent la innovació, ingressos per càpita, però també augmenta en un quinze per exemple el crim.
Josep Sabaté La qualitat de vida és un factor relatiu depèn d’una etapa de la vida. El que valorem nosaltres com a qualitat de vida potser no ho és per a les persones joves. La qualitat de vida no només és el paisatge, també ho és l’oferta cultural, lúdica i de diversitat.
Marta comenta següents passos com el Manifest, ja que és el que pot servir com a carta de presentació qual anem a parlar amb algú. Consultar al grup si hi ha alguna persona que no vulgui redactar el Manifest. Tothom està d’acord.
Distribuir feines però que tothom hi pugui aportar. Per a continuar avançant es planteja la redacció del manifest.
Marta es compromet a fer una estructura molt simple amb els continguts del manifest i Pere vagi lligant amb la forma i en la redacció.
Sobre el nom del grup i l’idioma. Ens anomenem Think Tank? Encaixarà bé al territori?
Joan comenta que el nom inicial era més una excusa per començar i veure cap a on ens porta.
Josep Sabaté, un nom que permeti fer una entitat legal però evitar que nom ens limiti. Associació- Fundació sense perdre el nom i la marca. Proposa buscar un nom que reflecteixi això.
A Pere li agrada més el nom Think Tank que Plataforma o d’altres comentats.
En referència a la interlocució i disposar d’una persona visible. Joan comenta la importància de la figura del manager i seria la persona que més activitat tindria però alhora poder comptar amb la presència de persones del grup que visquin a les TE que li donin suport i les altres persones del grup que estan fora si venen aquí.
Àngel amb el suport de Joan Estellé, ja que són les persones que estan aquí de manera permanent, tenint present que Matilde i Marta treballen a l’administració pública. Això no impedeix que les altres persones integrants puguin donar suport.
Excel al drive per a possibles temes que ens puguin sorgir per a les properes sessions.
Tot el que es va parlant i compartint quedarà reflectit a la web.
Joan reprèn la importància de la figura del manager per poder fer possible les accions. Aquesta figura necessita ser suportada per finançament i a la vegada, ens ajudaria a aconseguir-ne.
Pere estupinyà, comenta que treballar en un pressupost no molt elevat és més fàcil. En aquest sentit, Joan recorda la importància de no dependre únicament d’una administració. Àngel i la resta de membres de grup estan d’acord amb tot el que comenta Joan.
Queden pendent parlar per a la propera sessió, quines iniciatives hi podem fer. Anem pensant per a la propera reunió.
El qui som ja està incorporat a la web.