Acta de cinquena sessió
Data: 13 de juny 2020
Hora: 17:00 – 18:15
Assisteixen: Matilde Villaroya, Angel Mesado, Marta Curto, Josep Sabaté, Miquel Fàbregas, Ramón Gras, Pere Estupinyà, Joan Estellé, Miriam Torres, Marta Iglesias
Convidat: Joel Vicient.
DAFO:
Revisem les noves aportacions fetes al DAFO compartit, on es debat la debilitat de les connexions viàries i ferroviàries. S’actualitza aquest camp:
Mala connexió amb AVE Camp de Tarragona i en general manca de línies ràpides direcció BCN i València. També a considerar el transport de mercaderies.
Invitat Joel Vicient, fundador de Captio.
Marta Curto fa la intro a Joel
Atraure-Retenir Talent.
En base a les seves experiències, Joel ens explica que va portar a un jove d’oviedo que havia treballat a EUA, o a gent de Madrid i que tot fer un pla d’acollida, el talent de la zona és el que millor funciona, que s’ha format a Barcelona i vol desenvolupar-se professional i alhora tenir qualitat de vida.
Es pregunta obertament, per què no comencem a producir nosaltres més talent aquí?
Joel havia plantejat en DISI de crear una formació en noves tecnologies a gent que surt dels CFGS amb continguts marcats des de les pròpies empreses.
Miquel pregunta sobre si el teletreball podrà salvar aquesta situació de dificultat de talent. Joel és partidari del model mixte, ja que es creen espais de creativitat i de compartir emocional, és bo i necessari tenir contacte. Tot i que és el model més complicat de gestionar.
Pere pregunta, si Captio pot ser una oportunitat d’exemple per al sector, és l’àmbit tecnológic una oportunitat?
Joel comenta que es van reunir amb la càtedra de la URV per a dinamitzar el sector i per muntar empreses àmbit tecnològic.
Sillicon Valley va començar amb empreses que van fer de llavor. Si intentem fomentar aquest tipus d’empreses + si posem talent a la seva disposició, potser si.
Impuls de persones concretes. persones que estan fent bé una feina i empoderem per a ser que sigue exemple i motor. Què necessitaries per a liderar una qüestió com aquesta?
Donar visibilitat als casos d’èxit, a l’empresa i a l’equip. Role-Models.
Exemple Enric Ginovart.
Què caldria fer per a que gent que vol emprendre emprengui aquí?
Infraestructures és vital. Joel té la sensació d’haver pagat un tros de l’AP-7.
Trens
Fibra òptica important
Oficines i hotels. Si ell tingués que triplicar la seva plantilla no tindria lloc on poder treballar sense fer una gran inversió. I això no t’ho planteges com a emprenedor.
Quan han tingut que rebre visites, amb sales, a part del Corona no hi ha res.
60 treballadors estan a Tortosa, però el client està on està i s’ha d’estar on està el client.
Punt únic d’atenció i suport al emprenedors ajudaria molt ja que està dispersada la informació. Diputacions, Generalitat-Acció, Consells Comarcals, Municipals….
A considerar que una part de les persones de les TE és un perfil de persona una mica acomodada. Alhora que també és més fàcil fer que la gent de Tortosa vagi a Barcelona a una reunió, que que la gent de Barcelona vingui a Tortosa.
Què prioritzaries si tinguessis una Bola màgica?
- Infraestructura
- Talent
- Mitjans, recursos i ajudes si és un sector estratègic
- Recursos per a que puguin sortir altres projectes
Pere pregunta quin nicho podem tenim? i ens explica que a Costa Rica, han creat un institut científic i han desenvolupat un antídot per al verí de la serp que ara es ven a tot el mon. Una zona rural dóna resposta a una necessitat mundial.
Joel comenta que no és la persona més adient ja que està sesgat i no sabria apostar per un sector concret. Parla de Venture Builder i que desconèix si prioritzar agricultura, turisme, tecnologia….
Matilde comenta Joel està a Tortosa per què és de Tortosa, i per tant Captio. Però si Joel no fos Tortosí no estaría aquí. S’ha de potenciar l’emprenedoria interna. Detetectar en etapes joves i acompanyar-los (programa + recursos).
Josep comenta la fuga estructural, hi ha molts professionals de les TE que estan a Barcelona i que podrien voler tornar i fer coses al territori. Tot allò que puguin fer per fer atractiu el territori a aquestes persones tindrà retorn.
Àngel proposa una línia molt clara a treballar: El talent.
Ramón explica diversos exemples d’EEUU i comenta la importància de connectar l’activitat de les TE al triangle existent de Tarragona, Reus, Valls. Parla de potenciar URV, el talent i la industria cosmética i farmacéutica com a possibles.
Tant Miquel com Àngel comenten la importància simplificar administracions, ja que es multipliquen els mateixos recursos i els fa ineficients.
Joan comenta que també és important generar un canvi cultural de les empreses per atreure el talent. Pagar mil euros i no disposar de coneixement sobre la gestió de RRHH fa complicat fidelitzar a les persones.
Matilde recorda la importància de centrar-nos en allò que podem canviar realment, ja que les administracions no canviaran tot i que fos ideal. Cada una d’elles ha de justificar la seva pròpia existència i es crea un ‘reino de taifas’.
L’accessibilitat entre els centres educatius i la seva gent, és molt fàcil. Ens podem posar d’acord ja que estan molt interessats fer. Som pocs i ens coneixement molt. Això és una oportunitat.
A més, recorda que s’han fet molt models per fomentar l’emprenedoria i no han funcionat.
El model viver, és un model obsolet i ara s’està mirant el coworking però poder hem d’explorar models i podria ser una qüestió a treballar com a TT en aquesta línea.
Josep ens explica que la Diàspora està a punt d’obrir un Linkedin on connectar als propis professionals i menciona la importància de trobar projectes amb els que connectar als que estan fora amb el territori serà més atractiu que dir-lis de tornar. A Diàspora li és fàcil genera comunitat però difícil vincular-la al projectes Territorial. No sols està la URV la UPC també pot generar accions efectives.
Matilde veu molt encertat el que ha comentat Josep de connectar projectes interuniversitaris, UPC, URV, FP ja que això podria generar dinamisme.
Exemple concurs APP a Argentina, Hackathon conjuntes… inclús com iniciativa des del Think Tank.
Per moltes d’aquestes iniciatives no cal esperar a demanar una ajuda subvenció, es poden realitzar en pocs recursos y tenir bastant de impacte. De totes maneres segurament seria fàcil que apareguin sponsors i les mateixes administracions acabarien aportant.
Marta abans de marxar recolza el que ha dit Matilde: enfocar-nos en canviar allò que podem canviar. Les infraestructures és algo que tot i que vulguem, no ho podrem canviar.
Amb el DAFO i el contingut de la reunió, es sintetitzaran les línies i es plasmaran a un document de DRIVE que es compartirà amb els membres del Think Tank. Cal incloure a la llista d’agents del territori als instituts de FP.