Acta de tercera sessió
Tercera sesión Think Tank
Dia: 15/05/2020
Assisteixen:
Marta Curto, Ángel Mesado, Pere Estupinyà, Ramón Gras, Matilde Villaroya. Joan Estellé, Miriam Torres, Marta Iglesias
Excusa assistència: Miquel Fàbregues,
Joan Estellé: És la tercera sessió i cal anar pensant en què es pot fer i cap a on podem encarar, acotant accions. Recorda el que va comentar Marta de Barcelona Activa, com a centre d’espai on compartir i el que va comentar Ramón: Recerca, Indústries i centres de suport a la innovació.
Ramón: És important disposar d’un espai físic amb una serie de serveis i recursos que donin suport a les iniciatives. Aretian han analitzat molts espais d’innovació, quins han funcionat i quins no. Les iniciatives que han tingut un espai físic on compartir, han estat més exitoses.
Angel: Activitats que lliguen a una xarxa de professionals. Viver d’empreses, espai de coworking on hi hagués xarxa de professionals de dintre i fora del territori. Formació, trobades, internacionalització, pensar en un esquema que relligui le TE a les empreses de Hubs molt propers.
Pere pregunta qui ho podria fer això? Necessitat de estar connectat a primera línea. Connectivitat. El campus URV està funcionant? Si no són ells… qui?
Marta Curto: No es veu aquesta iniciativa i empenta en la URV. La URV té un tamany ideal. Pots muntar algo dintre de la universitat? PECT Ebrebioesfera. Potser no acaba de funcionar per manca de proposta
Joan Estelle: 2026, como experiència que es va intentar però que es va convertir en un col·lectiu d’opinió que va anar minvant.
Ramon: No es tracta tant de recursos financers sino que el lideratge sigue l’adequat. Posa exemples de ciutats petites que estan fent coses molt interessants.
IESE, fa molta propaganda però en canvi la taxa d’interacció amb altres universitats és molt baixa així com la de creació d’empreses o inserció.
Les TE tenen una avantatge i es que la masa crítica és més petita el que permet recollir resultats a curt termini.
Sponsoratizació privada genera molt d’interès.
Joan Estellé: Sigui el que sigui el que creem, cal tenir present que és desesperant dependre de l’ administración pública per emprendre aquest tipus de qüestions. En el pais vasc la batuta la porten les empreses. El lideratge és privat i l’administració dona suport. Depenem tant de l’administració, ens tindria collats. Al país basc tenen empreses tractors i està ajudant molt.
Ramón: Molta empresa privada fa innovació per pura cosmètica. Aporten poques dades en la transferència, igual que la RSC, que és més marca que per servei a la societat.
Angel: També és responsabilitat del sector privat trobar respostes que funcionin bé. Barcelona Tech City, es una associació d’empreses que han trobat espais , han generat una comunitat de 200 startups que fan feina de marca. Majoritariament empreses de ecommerce. Ilustra coses que es poden fer des de lo privat amb suport administratiu. Iniciativa privada interessant
Matilde aporta que la clau es que Barcelona ha sapigut posicionar-se molt bé com un lloc d’atracció de talent, Capital inicial de startaperos amb èxit i part filantròpica van crear l’associació + territori és atractiu, el ecosistema que ha generat bcn como a cool ha funcionat molt bé. + hi ha molta empenta. Molt bon lideratge per part de Marti.
Àngel: Bona proposta + sentit + bon lideratge
Joan: Es faci el que es faci hem d’anar en una sola veu com a territori. Les TE com una veu que ha de ser escoltada.
Marta Curto: Barcelona Tech City. Hub tecnològic. Què tindria TE? Sostenibilitat: renovables, eficiència energètica, turisme de qualitat, vida sana, productes proximitat. Es pot trobar una línea? Green Town Labs – vivers de temes de sostenibilitat-
Ramón: polígons heterogènis . Àrees de concentració . 22@.
Quan els sectors de coneixement estan alineats amb les potencialitats del territori, es reforça molt les iniciatives. Sectors que siguin interessants però no encaixin fora del centre on són creades, no funcionen. Masa
Masa crítica adecuado a la concentración + vinculación con las empresas de territorio.
Pere: Aquest think tank podría evolucionar cap algo? Identifiquem com a think tank i ho donem a un organisme para a que vagi cap endavant?
Joan: Depèn de nosaltres, del que decideixi el propi grup.
Matilde: A partir d’aquí què fem? Cap a on anem? Què volem que surti d’aquestes trobades?
Joan: Per definició és un grup d’influència que en casos acaba provocant accions. Hem de decidir nosaltres fins a quin punt fem propostes o arribem a accions.
Ramón: Tener un espacio físico donde la gente se pueda conectar. Creant coneixement a partir de les interaccions. Ser positius però alhora realistes.
Matilde: Territori Verd, industria net. Turisme. Tinc un somni. Y este sueño ha de tener un instrumento potente. Propostes concretes. vinculats amb estudis de POSTGRAU especialitzades amb lo que ens interessa al territori? Packaging? Potser fer un DAFO ens aniria molt bé per saber cap a on volem anar. + Incorporar altres veus i experiències en temes puntuals.
Definir fases:
-Situació de partida
-pronòstic, on ens agradaria arribar?
-Proposta idees