Elementor #441

Acta de segona sessió

Segona sessió 1 de maig. 17:00h a les 18:15h

Assisteixen: Matilde Villarroya, Pere Estupinyà, Marta Curto, Josep Sabaté, Miquel Fàbregues, Joan Estellé, Ramón Gras, Miriam Torres, Marta Iglesias

Les TE estem a la segona comarca amb menys morts i menys afectació. Pot ser una oportunitat? 

Pere Estupinyà ens explica que a l’Argentina están apostant pel confinamiento comunitari . Tancar zones. Les grans aglomeracions de gent romanen tancades, però les que tenen menys es poden autogestionar internament , ho poden decidir els propis representants municipals  governador de la zona, vigilant que no entri ni surti casi ningú de la regió. 

 Joan Estellé, menciona els vídeos que han sortit de promoció sobre  TE  com a destí saludable. Vídeo quin cul més bonic: https://www.facebook.com/VdolfComes/videos/10219082467345442/

Hem de controlar molt els cupos que podem permetre i el tipus de turisme que ens interessa. Volem turisme o no? De quin tipus? Podem viure només del turisme 

Cal ara més que mai, que els actors cooperin i anar a una.

Definir dos-tres línies, compartir-les, fer-les nostres i provocar que les accions estiguin alineades. 

Pere: Ara hi ha una urgencia puntual a curt plaç, una realitat immediata que passarà aquest estiu. Però no hem d’oblidar a mig-llarg plaç.  Podem fer una primera acció concreta. Com s’hauria de preparar la societat de les TE per afrontar els reptes i aprofitar les oportunitats. 

Matilde : Turisme: Podrem donar acollida a tota aquesta gent? Mantenir el nivell de qualitat.

Industria i empreses: No sols hem d’esperar a que vingui una gran industria. 

Quines iniciatives durant aquest temps han tingut un cert creixement a les TE? A TE com a conseqüència han entrat el teletreball, el ecommerce… 

Quines empreses s’han pogut reinventar i veure-ho.

Necessitem unir tot el territori i preparar a la societat. Potser fer-ho en una unió dels ajuntaments. Una estructura comuna. No parlo dels Consells Comarcals, algo diferent.

JE: Showroom. Atenció en videoconferencia. A nivell de comerç és una oportunitat molt gran. Compartir aquest coneixement les empreses que estan fent coses que els hi estan donant un resultat i aprofitar els casos d’una i altres per a col.laborar entre nosaltres.  Associació e-commerce pot ajudar.

Marta Curto: Pensar en curt? o en llarg? Combinar. Europa treballa en un fons per a la reconstrucció: Digitalització, sostenibilitat, reindustrialització. En estos camps hi haurà fons. Si sabem que la construcció ha de ser més sostenible, cal tenir algo una mica treballat. 

Idea per a col.laboració entre les empreses, iniciatives i diferents actors podria ser del tipus 

#frenalacurva. https://frenalacurva.net/  Punt de trobada. Una plataforma que sigui un punt d’aquest estil per intercanviar informació.

Josep Sabaté. Quan parlem de turisme decidir quin model. Quina part del PIB volem que representi. Com generar marca territori i per activar, pero el territori sector primari i la transformació del sector. Que el turisme ajudi a fer marca dels productes. 

El turisme sense retorn ens pot fer molt febles. 

Teletreball. Que la gent que treballa a bcn, baixen a viure aquí teletreballant amb la capacitat adquisitiva d’allà serà bo per a les TE. 

Aportaria al territori dinamització social, cultural i econòmic.

Sobirania alimentaria. Les de les TE té molta potència. Compaginar el tema de la marca amb la possibilitat de vendre molt més els productes del territori. 

Definir el què volem, construir consens sencill i concret. 

Marta Curto: Ull amb les conclusions del teletreball, no és el mateix temporal que permanent.

És interessant que les empreses d’aquí sàpiguen que pots anar a bcn teletreballant.

Evolució consum energètic. 

Cadira. Ordinador propi. Els treballadors haurem d’assumir els costos d’infraestructura. Ull. 

Matilde. Caldrà que tots els dies vagi a la feina? Estalvis en els viatges i les reunions. 

No hem de perdre de vista el llarg termini. Turisme com a font, pero la nostra riquesa no pot ser només turisme. La societat industrial, innovació, sostenible, intel.ligent. Es importantn tenir un teixit empresarial important. Poden aflorar noves empreses. Al voltant d’una industria. Què tenim al territori? On podem créixer? 

El book de les TE. Fer èmfasis. Som bons en el packaging? Pq no ens posicionem a nivell català com a un bon lloc. Agroalimentari. Disseny. En què som bons? Explotar capacitats que ja tenim. 

Miquel: Seria possible que es poguès fer una finestreta única per l’empresari i li contestession les respostes. Moltes administracions i massa tràmits. Simplificació i base. Potser seria una atracció de persones i empreses. Suport. 

Matildes: Oficina Gestió Empresarial OGE, Finestreta única.  Hi ha un projecte que ho està intentant. Però ja s’està treballant.

Joan Estellé: Compartir i generositat de les empreses. OGE també ha de poder saber asesorar en totes les àrees a les empreses. Procés administratiu i actitud emprenedora. Creem sistemes i xarxes col.laboratives que siguin opertatives per a que ens poguem ajudar entre tots. Necessito això, què puc fer? Facilitar i acompanyar en la resposta que haurà de donar algun altra empresa o asesor o tècnic o administració o… 

Marta Curto. Hi han coses que ja estan fetes però no son conegudes al territori. 

Estratègia de dinamització. Pais Viu. Ribera d’Ebre. No arriba la informació ICF, institut català de finances. Sessió obertes. Apropar l’administració a les TE. Acció tb te ajudes en internacionalització. Barcelona Activa és una iniciativa que funciona bastant bé. Es pot crear una Barcelona Activa a les TE?

Exemple Circuit de proves vehicles connectat on tots els municipis estan participant. 

Pere E: La gent col.labora per altruisme o pq li surt a compte col.laborar. En argentina hi ha mercadolibre. Competencia de amazon. Te fica d’on ve el producte. Plataforma, marca.

Treballarem en grup de whatsapp i obrim una carpeta de drive compartida

Ramón Gras: Eina análisis territorial Tarragona sembla viable en uns mesos.

Per a la resolució de problemes a partir de comunitats: https://red.novagob.org/grupos/

FINESTRETA ÚNICA: https://canalempresa.gencat.cat/ca/fue/

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *