manifest

Qui som?

El Think Tank Terres de l’Ebre està format per un grup de professionals amb arrels a les Terres de l’Ebre que, tot i provenir de camps del coneixement diversos i tenir diferents experiències i punts de vista, compartim el compromís amb el futur del nostre territori.  

El Think Tank va nàixer d’un procés de reflexió sobre les implicacions de la COVID-19 per a les Terres de l’Ebre: Quin impacte econòmic i social tindrà? Quin recorregut té el teletreball? Quins canvis estructurals viurà el sector turístic? Són qüestions complexes que ens hem estat plantejant en els darrers mesos i que han donat peu a debats interns sobre altres aspectes menys conjunturals com ara quines són les activitats amb més potencial a les nostres comarques, quines són les principals mancances que afronta el territori, quin hauria de ser el seu model de desenvolupament, o què es pot fer per a millorar l’atracció de talent, entre molts altres aspectes.

 

Quin és el nostre objectiu?

L’objectiu del Think Tank és aportar opinió i impulsar accions que contribuïsquen a fer que les Terres de l’Ebre esdevinguen una regió amb més prosperitat, dinamisme, sostenibilitat i benestar. Busquem posar a disposició de la societat i els decisors públics informació rellevant, criteri i eines per a la reflexió que conduïsquen a una presa de decisions ben informada i amb el màxim consens de territori. En este sentit, treballarem per a difondre bones pràctiques i connectar el territori amb els principals centres de coneixement i de reflexió del nostre entorn.

 

Quina és la nostra visió de les Terres de l’Ebre?

Les Terres de l’Ebre representen aproximadament un 2% del PIB i de la població de Catalunya. És un territori amb una densitat de població baixa que afronta greus problemes de despoblament i envelliment. Però alhora és un territori amb una gran qualitat de vida, un entorn natural privilegiat i una bona situació geogràfica dins el corredor mediterrani. Aquí la vida transcorre a un ritme més pausat i entre menys massificació. Estos són elements que la pandèmia ha posat en valor i que obren la possibilitat que les Terres de l’Ebre esdevinguen un lloc atractiu no només per a fer-hi vacances sinó també per a viure-hi. Tot i això, este atractiu cal potenciar-lo, perquè disposar d’un bon entorn natural i una bona qualitat de vida no és suficient per a garantir el progrés i la prosperitat d’un territori.

Així doncs, creiem que cal una major empenta en sis àmbits prioritaris en els quals l’administració, les empreses i les entitats haurien de focalitzar els seus esforços en els pròxims anys:

  • Innovació rural i turisme de qualitat

Els avantatges de la baixa massificació s’han d’aprofitar. D’una banda, creiem que les Terres de l’Ebre tenen molt potencial per a esdevenir un espai de referència en l’àmbit de la innovació rural. D’altra banda, cal apostar per un turisme que vinga atret per la riquesa natural, cultural i gastronòmica i que alhora respecte l’entorn i les tradicions. Considerem que el turisme és una peça important per al progrés de les Terres de l’Ebre però no n’hauria de ser l’element principal. La promoció del turisme no ha de sacrificar autenticitat perquè és important que els ebrencs i les ebrenques que se senten orgullosos de la seua terra s’hi continuen sentint.


  • Transició ecològica

L’entorn natural és una de les nostres grans riqueses i l’hem de posar en valor per a protegir-lo i per a convertir-lo en una oportunitat de desenvolupament. La crisi de la COVID-19 ha evidenciat la necessitat de replantejar la nostra relació amb la natura que ens envolta, i arreu del món s’està gestant una revolució cap a la sostenibilitat, l’eficiència energètica, l’economia circular i la protecció mediambiental. 

 

Els diferents nivells d’administració estan dissenyant estratègies i ajuts per a impulsar nous models energètics, iniciatives innovadores i protecció d’espais naturals, i hem d’estar preparats per a captar-les i posicionar les Terres de l’Ebre com un territori líder en la gestió mediambiental que genere llocs de treball d’alta qualificació i un valor de marca, orgull i compromís amb la conservació de la natura. 


  • Cultura empresarial innovadora

Hem de reconèixer que la majoria d’empreses de les nostres terres tenen un perfil conservador, poc arriscat, i creiem que cal desenvolupar la cultura empresarial i l’emprenedoria a partir de la confiança en les possibilitats del territori i d’una bona connexió amb els principals ecosistemes emprenedors del nostre entorn.  

 

Els models de negoci digitals, l’economia circular, la indústria 4.0, la cultura de les ‘startups’ o el ‘lean management’ han d’entrar a formar part del dipòsit de coneixement dels estudiants i dels professionals de les Terres de l’Ebre. A més, cal donar resposta a les necessitats específiques dels emprenedors de les Terres de l’Ebre, com ara la manca d’infraestructures. 

 

Igualment, s’ha de reforçar la col·laboració entre empreses, centres de formació, universitats i ecosistemes emprenedors madurs, i millorar aspectes com la captació d’inversió, l’atracció i retenció de talent forà i local o la projecció comercial.   • Connectivitat

En tots els fòrums de discussions econòmiques i socials es parla de la col·laboració com un element imprescindible en el desenvolupament. És cabdal reforçar les nostres connexions a diversos nivells: 1- dins del territori entre les persones, empreses i institucions que viuen i treballen a les Terres de l’Ebre, 2- entre el territori i els ebrencs que estudien, investiguen i treballen a llocs de rellevància per tot el món, 3- amb institucions i organitzacions d’àmbit nacional i internacional, i 4- amb pols d’activitat econòmica propers com València i Barcelona. 

 

Per a això últim, a més de continuar reivindicant un millor sistema d’infraestructures, especialment ferroviàries, que ens ajude a ser més competitius, cal accelerar el desplegament de xarxes de comunicació que faciliten el treball en línia. L’objectiu final és crear un ecosistema òptim que permeta explotar al màxim el talent i el potencial de les nostres comarques.


  • Sector agroalimentari i bioeconomia

L’estratègia de recuperació europea donarà suport a les àrees rurals per a fer els canvis necessaris per a alinear-se amb el Pacte Verd Europeu i l’estratègia “De la granja a la taula”. Les Terres de l’Ebre tenen una àmplia experiència en el sector primari i l’àmbit agroalimentari; per tant, són un actor amb una elevada capacitat per a captar recursos de la Unió Europea per a esta estratègia. Perquè això siga possible cal orientar el model alimentari de les Terres de l’Ebre cap a la producció agrícola sostenible i innovar tecnològicament en este àmbit. Així mateix, és necessari impulsar la bioeconomia per a crear noves cadenes de valor relacionades amb la producció primària.


  • Cultura i dinamisme

La cultura és un element imprescindible per a la cohesió social i la dinamització territorial. Per això, cal treballar en el disseny i implementació d’una agenda d’activitats culturals i d’oci que mantinga vives les ciutats i els pobles durant tot l’any i que vaja més enllà de les festes populars. 

 

Una bona oferta d’activitats culturals i d’oci contribuïx a la retenció de talent, al benestar de les persones i a la participació social. A més, la cultura promou la creativitat i la innovació, dos elements que ajuden a preparar-nos per al món que vindrà.

 

Invitació a participar-hi de forma activa

En les darreres dècades les Terres de l’Ebre han anat adquirint una identitat col·lectiva i una major visibilitat. En este fenomen, el riu hi ha jugat un paper cabdal, però també hi ha contribuït la presa de consciència dels actius que tenim al territori, gràcies, en part, als afalacs que sovint rebem dels visitants. L’orgull envers el territori i l’autoestima han anat creixent gradualment, però això no ens ha de fer caure en l’autocomplaença i la passivitat. Hem de continuar mirant endavant amb vocació de millora constant, no només en àmbits com la cultura i la gastronomia, sinó també en la innovació, l’emprenedoria i la sostenibilitat, alhora que participem de les revolucions que un futur accelerat ens anirà portant. Per això, cal estar a l’aguait i, sense perdre la nostra essència i valors, analitzar molt atentament el que passa fora per integrar ràpidament allò que considerem pertinent. 

Som molt conscients que este procés d’anàlisi rigorosa i de reflexió no el podem dur a terme de forma aïllada, sinó que és essencial el diàleg amb els actors del territori, que compten amb coneixement de primera mà. Per este motiu, tant este manifest com el Think Tank Terres de l’Ebre està obert i invitem la societat civil, els empresaris i les institucions a participar d’este debat per a trobar les palanques per al progrés econòmic i social de les Terres de l’Ebre.